menu
>   Openingstijden      zo/ma 12-17u.      di/za 11-17u.
>   Prijzen      Volwassenen € 7,-      Jongeren t/m 18 jaar en      museumkaart gratis
Groot Heiligland 47 2011 EP  Haarlem 023-542 24 27


De Haarlemse pelgrims die terugkwamen uit Jeruzalem richten de Broederschap van Jeruzalemvaarders op, die rond 1600 bij de reformatie is verdwenen. Haarlemse Santiago-gangers vormen rond 1400 een Jacobsgilde dat nog steeds bestaat. Het heet vanaf 1715 St. Jacobs Godshuis, naar het gebouw waar het gilde is gevestigd in de Hagestraat 10 in Haarlem. Tegenwoordig is het Jacobs Godshuis een belangrijke charitatieve instelling die sociale projecten ontwikkelt en aan goede doelen geeft. De tentoonstelling geeft een fraai en compact beeld van de (voor)geschiedenis van deze instelling van ca. 1400 tot 2015. Het pand Sint Jacobs Godshuis heet nu het Rosenstock-Huessy Huis en is nog steeds het vertrekpunt en stempelpost voor de pelgrimstocht naar Santiago. Ook de geschiedenis van het St. Jacobs Godshuis komt in de tentoonstelling aan bod.

Deze tentoonstelling is samengesteld door Wim Cerutti en Karin Snoep en is mede mogelijk gemaakt door het college van regenten van het Sint Jacobs Godshuis en het Nederlands Genootschap Sint Jacob.
In de periode van de tentoonstelling organiseren de samenstellers op inschrijving rondleidingen in het Rosenstock-Huessy Huis.