Stadswandeling Vrouwen in verzet – Hannie, Truus en Freddie

Datum zondag 18 juni, aanvang 13.30 uur.

Bij de tentoonstelling Vrouwen in Verzet  organiseert het museum samen met het Gilde Haarlem op 18 juni een stadswandeling over de oorlogsjaren in Haarlem tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Bekende en minder bekende locaties waar de oorlog zijn sporen heeft nagelaten worden bezocht. Woningen, gebouwen en monumenten, maar ook de verhalen van moedige mensen uit het verzet zoals Hannie Schaft en Truus en Freddie Menger komen aan bod.

Lezing Vrouwen in verzet – Hannie, Truus en Freddie

Datum zondag 18 juni, aanvang 15.00 uur.

Historicus Peter Hammann geeft op zondag 18 juni 2017 om 14:30 uur (inloop met koffie en thee, aanvang 15:00 uur) een lezing in het museum. Om 17:00 uur volgt een signeersessie.

De Haarlemse Hannie Schaft en zusjes Truus en Freddie Oversteegen horen bij de bekendste verzetsheldinnen van Nederland. Pubers nog als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, maar overtuigd dat zij moeten vechten voor waar zij in geloven: solidariteit en gelijkheid. Ze zijn het onderwerp van de expositie Vrouwen in verzet die in het museum te zien is.

Speurtocht voor kinderen vanaf 7 jaar

Bij de museumbalie is een gratis Kijk-je-wijzer beschikbaar, met vragen en opdrachten, waarin verzetsstrijder Hannie Schaft vertelt hoe het was om in de oorlog te leven. Ze neemt de kinderen mee in 'haar verhaal'. Zo vertelt ze hoe haar Joodse vriendinnen van de een op de andere dag niet meer door het park mochten wandelen en niet naar het zwembad mochten, alleen maar omdat ze Joods waren. En dat het 's nachts pikkedonker moest zijn, en men thuis alle ramen moesten dichtplakken. De boodschap is dat het veel waard is om in vrede te mogen leven en we ons best moeten doen om de vrijheid te bewaren.

Foto: tekening uit Hannies schetsboek

500 jaar Ziekenzorg in Haarlem

Op dit moment wordt in het museum hard gewerkt aan onze nieuwste tentoonstelling die op 24 juni voor iedereen te zien zal zijn. Het wordt een verhaal over 500 jaar ziekenzorg in Haarlem. Het museum is gevestigd in het oude St. Elisabeths Gasthuis en krijgt hier van bezoekers veel vragen over. Tijd vonden wij om aandacht te besteden aan de gasthuizen, de pest en de pokken, de zorg die tegenwoordig steeds vaker op de schouders van familieleden wordt gelegd. Dezelfde groep trouwens die in de middeleeuwen ook voor de zieken zorgden. En over alles wat in die tussentijd gebeurd is.

Foto: polikliniekkamer in het Elisabeths Gasthuis.