menu
>   Openingstijden      zo/ma 12-17u.      di/za 11-17u.
>   Prijzen      Volwassenen € 7,-      Jongeren t/m 18 jaar en      museumkaart gratis
Groot Heiligland 47 2011 EP  Haarlem 023-542 24 27

Onderaardse tunnels onder de mooiste straat van Haarlem?

Lezing Fietsen door de Witte Heerenstraat

Een verhaal met lichtbeelden van Rieks Swarte.

Theatermaker en kunstenaar Rieks Swarte vertelt het ware verhaal over de mythe van de Witte Heerenstraat in een tweetal lezingen 'Fietsen door de Witte Heerenstraat'. De lezingen vinden plaats op zondag 24 april 2016.

Fabels over onderaardse tunnels die verschillende kloosters in Haarlem met elkaar verbinden doen al een tijd de ronde. Het schijnt voor velen een favoriet onderwerp. De Witte Heerenstraat is vernoemd naar de Norbertijnen die hier vroeger in een klooster woonden. Deze broeders droegen witte pijen, vandaar de naam van het straatje. Swarte vindt de Witte Heerenstraat een van de mooiste straten van Haarlem. Na afloop van een straatfeest dook hij in de geschiedenis vanaf de late middeleeuwen tot nu, en viel van de ene verbazing in de andere. Het blijkt een straat te zijn waarin de kleine en de grote geschiedenis elkaar voortdurend raken. Ruzie in het Norbertijner klooster, wangedrag dat leidde tot sluiting van het klooster, de omgang met de nonnen in het pand ernaast dat bereikbaar was door -jawel- een onderaardse gang. Er zou zelfs een archeologische beerput zijn met babyskeletjes…

Datum: zondag 24 april. Aanvang: 13:30 uur en 16:00 uur.  
Aanmelden via e-mail. Prijs: € 10,00 (Museumkaart € 5,00) - afrekenen bij de museumbalie. De lezingen vinden plaats in het ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, Haarlem.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.